Våra bostäder måste bli mycket effektivare. Men den som letar efter fiffiga lösningar á la Victorinox letar på alldeles fel ställe.

CC BY Xjara69
CC BY Xjara69

Om man sätter ihop tre eller fyra olika verktyg så kan man i princip göra på ett av två sätt. Antingen skruvar man ihop dem som en schweizisk fällkniv eller också monterar man ihop dem som i en smartphone. Skillnaden är väsentlig. Den schweiziska fällkniven innehåller en imponerande rad verktyg men de är alla något sämre än sin ”fullvuxna” motsvarighet. Man har alltså kompromissat med funktionen hos kniven, saxen, sågen och pennan för att få plats med allt i byxfickan. Multikniven levererar inte heller någon komplicerad samverkan mellan saxen och förstoringsglaset, mellan fiskfjällaren och den lilla tången.

Med smartphonen är det annorlunda. Verktygen i en smartphone är inte kompromisser för att få plats innanför höljet. I stället är det fullvuxna verktyg som förstärker varandra. Kalendern, klockan, GPS:en och kartbrowsern skapar logistikförutsättningar som inte vore möjliga om de olika komponenterna levt sina egna liv.

I båda fallen kan man se gemensamma nämnare i den historiska utvecklingen. För tvåhundra år sedan var de flesta verktyg ganska generella. Spaden som användes för att vända jorden på åkern var inte nämnvärt annorlunda än den som användes för att dika, bygga hus eller gräva ner sina gamla anfäder. På samma sätt var det med andra verktyg. Det betyder också att man hade ganska få olika, och behov av ganska få olika, alldeles oavsett om vi talar om knivar, spadar eller kastruller.

Allteftersom specialiserades verktygen och en spade för rörläggning liknar inte en spade för gräsmattekantskärning. Antalet olika verktyg i en vanlig byggmarknad eller i en köksutrustningsaffär är i det närmaste oändligt.

Det som nu händer är att verktygen alltså kombineras. Antingen som fällkniven med många funktioner i ett skal eller som smartphonen där nya och bättre funktioner skapas genom samverkan av de tidigare.

När det gäller bostaden, människans kanske största vardagsverktyg, är utvecklingen precis densamma. För tvåhundra år sedan bodde de flesta av oss i ett stort rum, möjligen med en kammare. I detta enda, eller dessa två, rum föddes vi, fortplantade oss, åt, arbetade, roade oss och så småningom blev vi sjuka och dog. I samma rum. Därefter specialiserades bostaden. Vi vande oss vid, och önskade, en bostad med särskilda rum för sovande, badande, ätande, matlagande, läxläsande, vardagstillvaro och finumgänge.

Nu står vi inför nya utmaningar, och nya möjligheter. Antingen försöker vi lösa problemen med allt dyrare och allt mindre utnyttjade bostäder genom att bygga schweiziska fällknivar eller också försöker vi skapa smartphones. De försök som görs där man försöker få ned boytan är hittills inte något annat än en multikniv. Ett sätt att försöka få ner boarea, kostnad och energiförbrukning genom att kompromissa med kvaliteten i bostadens olika funktioner. Det är roligt och ibland imponerande kreativt men tyvärr inte särskilt framtidsinriktat.

Framtiden för boendefrågorna ligger i stället hos dem som letar efter bostadens smartphone, d v s en kombination av tidigare funktioner som plötsligt låter oss göra saker, uppleva saker och utveckla saker som vi aldrig tidigare sett och som vi förmodligen inte förväntat oss. Framtiden bygger inte på compact living utan på complex living.

Lämna en kommentar