Två av tre danskar är positiva till EU, men ändå är det EU-kritiska vindar som präglar valrörelsen.

groundhog day commute CC BYRobert Couse-Baker/a>
groundhog day commute CC BYRobert Couse-Baker/a>

Vänsterpartiet Enhedslisten ställer inte upp i söndagens val över huvud taget, utan rekommenderar sina anhängare att rösta på Folkebevægelsen mod EU (Folkrörelsen mot EU), som har vind i seglen. Och på andra kanten skördar Dansk Folkeparti framgångar med sin slogan ”Mer Danmark, mindre EU – det är möjligt”. Deras spetskandidat Morten Messerschmidt forsar fram i opinionsundersökningarna, väntas få nästan var fjärde röst och göra det bästa personvalet någonsin. Dansk Folkeparti ser därmed ut att bli största parti. Men hur kunde det bli så?

Önskas: ett EU som för tio år sedan

Statsvetaren och EU-experten Roger Buch förklarar att ”danskarna vill ha EU som för tio år sedan”. EU-processen går snabbt nu, med fler och fler samarbetsområden och mycket integration. Buch menar att många danskar har svårt att hänga med i utvecklingen, som ofta är rätt teknisk och att vårens stora, breda diskussion i samtliga medier om välfärden också har spelat roll. De stora EU-positiva partierna i politikens mittfält har därför svårt att nå ut med sina budskap. Varför ska man rösta på dem?

Hotade socialdemokrater

Socialdemokraterna känner sig så hotade att de i helsidesannonser i pressen i förra veckan lät sin spetskandidat Jeppe Kofod ställa Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt mot väggen. Budskapet var att Messerschmidt – som redan suttit i EU-parlamentet i fem år – inte drivit de frågor i parlamentet som DF slåss för på hemmaplan.

Jag tycker att det han står för är skrämmande

säger Jeppe Kofod, till Jyllands-Posten. Flera andra politiker har också förhållit sig direkt till Messerschmidt, i sin politiska propaganda, vilket troligen snarare stärkt DF:s spetskandidat. Och nu ser denne 33-åring från Frederikssund på västra Själland som sagt ut att bli EU-valets segerherre.

Men samtidigt visar en alldeles färsk Gallupundersökning för Berlingske, att Morten Messerschmidt är den av partiernas spetskandidater som åtnjuter minst trovärdighet, totalt sett. De som inte gillar honom litar alltså inte alls på honom. Man är antingen för eller emot.

Danmark får mindre inflytande

En paradox, som europeiska EU-experter varnar för i det danska nyhetsbrevet Mandag Morgen, är att Danmark som nation kommer få mindre inflytande i EU om många röster läggs på partier långt till höger eller vänster. Särskilt i för Danmark viktiga frågor som energipolitik, lantbruk och handelspolitik. Detta för att både Dansk Folkeparti och Folkebevægelsen mod EU hamnar i partigrupper på ytterkanterna, som inte har lika stort inflytande på lagstiftningen.

Morten Messerschmidt medger, för Mandag Morgen, att en stor framgång för hans parti faktiskt skulle försvaga Danmarks inflytande i EU.

Ja till Patentdomstolen?

Danskarna ska på söndag även folkomrösta om att delta i en gemensam europeisk patentdomstol.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt och oppositionsledaren Lars Løkke Rasmussen manade i en gemensam debattartikel i Jyllands-Posten i förra veckan danskarna att rösta ja. Ett ovanligt grepp, som kanske inte faller i god jord hos många av väljarna.

Lämna en kommentar