Jag har med åren insett att det finns två sätt att komma till nya insikter. Det ena sättet är att aktivt pröva nya spår, läsa annan litteratur och våga ifrågasätta invanda tankegångar. Ett annat sätt är helt enkelt att stanna upp!  

En hektisk vår har snart passerat och förhoppningsvis väntar en semester runt hörnet för flertalet av oss. För egen del brukar det sista numret för våren infalla samtidigt som den stora städdagen börjar. Vad ska sparas, arkiveras, gås igenom eller bara slängas? Det är också ett gyllene tillfälle att titta tillbaka för att se vilka trådar, frågor, uppslag eller problemställningar, som jag behöver klippa eller förstärka inför kommande nummer av Gränsbrytning.
 
Det slår mig hur mönstret går igen. Under terminerna fylls tiden av all litteratur som jag måste plöja för att antingen kunna skriva en artikel eller bara hålla mig uppdaterad på ett visst område. Då finns sällan tid för att byta något spår. Snarare förstärks och fördjupas de ytterligare. 
Nej, det är faktiskt först när loven infaller, kring jul och nu under sommaren, som de större skiftena kan ske. Bäst tycker jag nog om att luta mig tillbaka, försöka få distans till allt som jag själv och andra skrivit, och för mitt inre öga göra mig en bild av vad som faktiskt tränger igenom och vad som faller undan i bakgrunden. Det är inte utan att jag är nyfiken på vad som kommer poppa upp under den sista arbetsveckan. Vem vet, kanske något helt oväntat?
 
Jag vill så här på slutet också slå ett extra slag för NRU Nordens webbplats: www.nrunorden.eu där krönikörer nu framöver kommer skriva – en från varje nordisk gränszon. Denna gången Uffe Palludan från Öresund!
 
Redaktionen kommer att hållas öppen juni ut för dem som vill hålla kontakten. Framförallt vill jag påminna om den läsarundersökning som jag berättade om i förra numret. Hör gärna av er via e-post eller telefon och berätta vad ni tycker om Gränsbrytning. Nedan ser ni de frågor som min kollega Markus Welin kommer ställa till en handfull av er läsare och som jag hoppas att ni vill besvara.
Här kommer frågorna: 
1.0 Täcker Gränsbrytning de frågor man utger sig för att vilja bevaka (kan svara: ja, nej, i viss utsträckning)
2.0 Av följande områden tycker jag dessa tre till fyra är viktigast för oss i vår organisation:
· EU, Internationellt
· Norden, Östersjön
· Statens organisering och regionalpolitik
· Tillväxt, näringsliv
· Strukturfonder och EU:s programarbete
· Hälso- och sjukvård, folkhälsa
· Infrastruktur
· Arbetsmarknad och sysselsättning
· Forskning och utbildning
· Landsbygd och jordbruk
· Storstad och stadsregioner
· Miljö, energi och klimat, hållbarhet
· Risk och säkerhetsfrågor, katastrofberedskap
· Demokratin och medborgarnas inflytande
2.1 Saknar ni något i Gränsbrytning i dag? (Skriv…)
3.0 Är antalet artiklar i Gränsbrytning för många? (Ja, Nej)
4.0 Är artiklarna i tidningen för svårlästa? Om ja – på vad sätt? Ex. långa och krångliga, . (Ja, Nej)
5.0  Förslag på specifika frågor jag vill att Gränsbrytning bevakar under hösten 2009? (Skriv..)
6.0 Räknar ni med att fortsätta läsa Gränsbrytning (Ja eller nej)
7.0 Har ni upptäckt Nyhetsbyrån Regional Utveckling Nordens webbplats: www.nrunorden.eu ? Skulle ni vilja bli veta mer om den? (ja eller nej)
8.0 Annat?
 
Nästa nummer av Gränsbrytning kommer först i augusti. Först den 26 augusti kommer, förhoppningsvis, nr 12 dimpa ned i er e-brevlåda. Till dess önskar vi på redaktionen er alla en riktigt skön sommar!
 
Redaktionen
Per Holmström
Lämna en kommentar