Den 18 september kommer väljarna i Skottland att bli tillfrågade i en folkomröstning om ifall de vill skapa ett självständigt land. Det är ett spännande val där utgången ännu är oviss. Ja-sidan leder men det är knappt.

the independent orange 2010 election special ! CC BY Clive Darra
the independent orange 2010 election special ! CC BY Clive Darra

2011 vann det skotska nationella partiet (The Scottish National Party, SNP)– vars centrala mål är självständighet – valet i det skotska parlamentet. Jordskredssegern gav dem mandat att utlysa den folkomröstning som nu är i antågande.

Den skotska premiärministern Alex Salmond menar att unionen har förlorat sitt syfte och att ett självständigt Skottland, med dess oljerikedomar, skulle bli ett av världens rikaste länder. Han säger att det är dags att bli fri från de bojor som det brittiska parlamentet håller dem i. Han vill att Skottland ska ta ansvar för sitt eget öde.

Den brittiska regeringen å andra sidan hävdar att Storbritannien är en av de mest framgångsrika unionerna i världen. Det råder alltså delade meningar om verkligheten. Inte alldeles ovanligt.

Det som är ovanligt dock är att separatisterna mycket väl kan komma att vinna valet. Nej-sidan hade ett övertag fram till i söndags men de har sett det minska undan för undan för att slutligen försvinna helt. Framförallt de senaste två veckorna efter en direktsänd tv-debatt. Till skillnad från tv-debatten mellan Reinfeldt och Löfven då båda partierna utropade sig till segrare var skottarna rörande överens om att Ja-sidan vann. Den allra sista veckan har dock pendeln svängt igen och i skrivande stund har Nej-sidan ett svagt övertag.

Vad handlar valet om?

Under de senaste månaderna har framför allt två stora frågor diskuterats – om oljan och om valutan. Naturresurserna är en av de avgörande anledningarna till den skotska regeringens frihetsivrande. Oljan skulle göra landet till ett välmående och rikt land i åtskilliga år framöver. Salmond vill bilda en oljefond likt den i Norge för att säkra intäkterna även för framtida generationer. Cameron å andra sidan hävdar att Nordsjön har varit en brittisk framgångssaga, inte skotsk.

Valutan är en annan tvistefråga som parterna behöver lösa. Skottarna vill behålla det brittiska pundet även efter en separation, britterna säger tvärt nej. Centralbanken kan inte – menar de – vara en garant för ett annat självständigt land med en egen finanspolitik. Skottarna kan vara alltså vara tvingade att införa en egen valuta eller Euro men helst skulle de alltså vilja behålla pundet. Om britterna inte accepterar det, hotar skottarna med att vägra ta del av unionens gemensamma statsskuld.

En tredje fråga som är engagerar, om än i mindre omfattning, är den om kärnvapen. Utanför Glasgow huserar fem kärnvapenbestyckade ubåtar som Ja-sidan vill flytta utanför ”landets” gränser. De skotska separatisterna vill nedrusta och kan inte tänka sig ha kärnvapen på sin sida gränsen. Det förskjuter Storbritanniens

Övriga Europa påverkas också av valet på torsdag. SNP vill fortsätta vara medlem i EU. Ett fullvärdigt medlemskap med samma rättigheter och röstproportion som andra EU-länder. De vill ha större inflytande och kunna bevaka sina egna intressen internationellt. För Storbritannien skulle ett självständigt Skottland och den då minskade befolkningen innebära att de förlorar röster i EU:s beslutande institutioner och även ett antal chefsposter som utdelas efter ländernas storlekar.

Nu kanske inte Storbritanniens minskade inflytande i EU spelar någon roll då Cameron har lovat det brittiska folket att rösta för ett utträde ur EU. Ett sådant utträde kan mycket väl ske. I framtiden kan alltså Skottland lämna Storbritannien och Storbritannien (det som är kvar) lämna EU. Mer intressant än så blir det knappast.

Lämna en kommentar