DANMARK: Placeringen av det nya supersjukhuset i Region Mittjylland blev under veckan ett hett debattämne inom danska Folketinget. Danska Folkepartiet (DF) som den danska regeringen lutar sig mot för att få majoritet, ställde ultimatum i samband med budgetarbetet. Man krävde att det nya supersjukhuset skulle byggas i en annan kommun, Aulum på Mittjylland, i stället för i Gødstrup som Region Mittjylland och regeringen kommit överens om. Förslaget till alternativ placering kommer ursprungligen från en lokal protestlista från venstrepolitiker, det vill säga samma parti som sitter i regeringen. Den vågen har DF häktat på. DF hör också till de starkaste motståndarna till att regionerna ska finnas kvar.
Att debatten om var det nya sjukhuset ska ligga togs upp i Folketinget är anmärkningsvärt eftersom denna fråga inte alls hör hemma där, utan är en fråga enbart för regionen. Det menar professorn och kommunalforskaren Ulrik Kjær är ett tecken i tiden på att regionernas dagar är räknade. I en kommentar tidningen Berlinske Tidene den 18 november säger han:
– Jag tror inte vi kommer ha ett regionval 2017 och jag blir allt mer tveksam till om vi kommer ha ett 2013, säger han i artikeln.
 
Länk till Ulrik Kjærs uttalande i Berlinske Tidene: 
 
NRU Norden: Per Holmström
Lämna en kommentar