ST PETERSBURG: Makten finns i Moskva, men St Petersburg stärker ställningen som Rysslands kulturhuvudstad. 

St Petersburg
St Petersburg

För två år sedan klev en ny stor aktör in på just den arenan – Roman Abramovitj, mest känd som oljemiljardär och ägare av fotbollslaget Chelsea. Han köpte en konstgjord ö, omvärvd av mystik, där flera kulturprojekt nu utvecklas. I sommar kan man uppleva ”Summer in New Holland”.

New Holland ligger i västra delen av centrala St Petersburg, nära Mariinskijteatern. I söder rinner Mojkafloden och de två andra sidorna av ön avgränsas av Krjukov- och Admiraltijkanalerna.

Peter den store Historien i korthet: Peter den store hämtade holländska skeppsbyggare till St Petersburg i början av 1700-talet och snart kallades området där de arbetade rätt och slätt för Holland. Den trekantiga ön började konstrueras på 1720-talet och fick överta namnet – omgivningarna påminde om Amsterdam. Ön byggdes för att bli en flottbas och området har alltid – fram till 2004 – varit militärt. Under en lång period har där också funnits ett militärfängelse. En pampig portal vetter ut mot Mojka – genom den har flottans båtar seglat in för underhåll. Alltså förbjudet område, omgärdat av höga murar, men också lummiga, höga träd och gamla byggnader i vackert rött tegel som inbjudit till att många historier spunnits om vad som försiggått därinne. Därav öns aura av mystik.

Modern mötesplats Roman Abramovitj klev in på arenan 2010 genom sitt investeringsbolag Millhouse, som betalade 400 miljoner dollar för öns 7,8 hektar. Tillsammans med flickvännen Daria Sjukova och hennes Iris Foundation, som stöder samtida konst och kultur både inom och utom Ryssland, håller han nu på att utveckla området. Målet är att restaurera och renovera de historiska byggnaderna och samtidigt skapa teatrar, utställningshallar, utbildningscentra och it-laboratorier, parallellt med bostäder, hotell, stora gröna ytor och en utomhusjacuzzi. Inom området planeras också en park, inspirerad av The High Line i New York, uppe på taken på de gamla lagerhusen. – Vi bygger en unik, mångfacetterad anläggning som ska bli en självklar del i människors liv i St Petersburg och samtidigt en mötesplats mellan stadsbor och turister, säger John Mann, PR-ansvarig för Millhouse.

Sommaraktiviteter

Det nya New Holland ska stå klart 2017 men fram till dess öppnar Millhouse portarna under sommarmånaderna. Premiären förra året blev en succé, som man hoppas kunna upprepa i år. För ändamålet byggs scener, kaféer, ett bibliotek och en butik med varor från lokala odlare och bönder. Varje helg blir det restaurangfestivaler, loppmarknader med antikviteter och vintagekläder samt utrymme för unga designers att visa sina kollektioner. – Vad mer? Jo, cykelramper, tennisbanor, fotoutställningar, konstgallerier, välgörenhetsprojekt, poesiläsning, yoga och utomhuskonserter, säger John Mann entusiastiskt. Årets ”Summer in New Holland” invigdes 16 juni och pågår till 26 september. För planering och genomförande ansvarar St Petersburg-arkitekten Sergej Bukin.

Fotnot: St Petersburg kallas ofta för Rysslands mest europeiska stad, och inte utan anledning. Faktum är att staden grundades av svenskar år 1617, men hette då Nyen. Långt tidigare fanns en svensk befästning på samma plats. 1703 fick staden namnet St Petersburg, men först 1721 blev den officiellt rysk. 1914-1924 hette staden Petrograd, därefter Leningrad till 1991, då namnet St Petersburg återtogs.
Lämna en kommentar