Att överbrygga stora avstånd är temat för det här numrets brottsbetraktelser. Man kan hoppa ner, hoppa av eller helt enkelt hoppas. Oavsett vilket så måste man landa på fötterna och oavsett vilket så ligger nyckeln till framgång inte i första hand hos hjältarna utan hos deras hjälpare.

Gränsbrott!

Den här gången kan gränsbrottet inte handla om något annat än fallskärmshoppning. Felix Baumgartner lyftes av en heliumballong till en plats 4 mil ovanför jorden. Det betraktas inte som rymden, dit är det ytterligare fyra – fem mil, men det är å andra sidan inte heller en plats som liknar något vi är vana vid. Ett lufttryck nära noll och en jord som blivit så liten att krökningen är klart synlig skulle ta andan, respektive skrämma vettet, ur de flesta av oss. Väl där klev Felix ut ur kapseln, gjorde en käck honnör och ramlade ner. Eller föll. Eller hoppade. I vilket fall som helst löste Felix ut fallskärmen och landade upprätt på sina fötter med något mindre problem än vad vi på Gränsbrytning har när vi skall hoppa ner från en trappstege. Ett imponerande brott av inte bara gränser utan också en hel rad mänskliga rekord.

Avbrott!

Medan politik i allmänhet betraktas som en tävlingsgren där skillnaderna mellan partierna blir allt mindre – och där dessa följaktligen måste leta allt intensivare efter någon form av profilfråga som skulle kunna förklara för väljarna varför det egna alternativet är så mycket bättre än konkurrenternas – så har vi en annan situation i det amerikanska presidentvalet. Inte på många år har den amerikanska väljarkåren varit så polariserad som i valet 2012. 90% av demokraterna tycker att Obama gjort ett bra jobb medan bara 8% av republikanerna delar den uppfattningen. Det gör gapet mellan de två blocken större än någonsin i Gallups historia. När Barack Obama annonserade sig själv som president för alla amerikaner hade han uppenbarligen gjort upp räkningen utan att fråga hälften.

Sammanbrott…

Finansminister Anders Borg menar att Grekland förmodligen kommer att lämna Eurosamarbetet och att de därigenom skulle kunna återfå sin konkurrenskraft och, som Borg säger, komma på fötter. Marek Belka, chef för Polens centralbank, menar att hela Eurosamarbetet var ett misstag. Allt fler, och allt starkare, röster talar alltså för att Euron är ett projekt som hanterar en stabil och homogen europeisk marknad så länge det är fint väder. Om Anders Borg verkligen har rätt, d v s i att länder som har problem skulle ha lättare att komma på fötter utanför gemenskapen än i den, så måste det betraktas som den första spiken i kistan för ett spännande finansiellt experiment. Båda uttalandena kom under IMF’s Tokyomöte i början på oktober.

Ser vi något som gör oss lyckliga över ännu ett gränsöverskridande eller gränsupplösande steg ger vi det betyget ”Gränsbrott!”. Känns det som om utvecklingen saktar in eller rent av stannar av blir betyget ”Avbrott?” och skulle vi få syn på något som gör oss direkt oroliga för framtiden tvekar vi inte att ge det epitetet ”Sammanbrott…”.

Lämna en kommentar