Den här betraktelsen har pris som gemensam nämnare. Idrottspriser som överskrider gränser, ett prisande av modern marknadsföring och svårigheten att få prisen över gränsen får redaktionen att fundera över tillvarons yttersta kanter.

Ser vi något som gör oss lyckliga över ännu ett gränsöverskridande eller gränsupplösande steg ger vi det betyget ”Gränsbrott!”. Känns det som om utvecklingen saktar in eller rent av stannar av blir betyget ”Avbrott?” och skulle vi få syn på något som gör oss direkt oroliga för framtiden tvekar vi inte att ge det epitetet ”Sammanbrott…”

Gränsbrott!

I januari går Idrottsgalan av stapeln. Då delas det ut priser till idrottare som gjort särskilt remarkabla insatser. Nytt för i år är att handikappidrottare numera kan nomineras till alla priser på precis samma villkor som andra. Den svenska bordtennisspelaren Anna-Carin Ahlquist är således nominerad vilket inte vore möjligt förra året eftersom hon är rullstolsburen. Hur det går vid prisutdelningen har vi ingen synpunkt på. Däremot är nomineringen i sig ett steg framåt. Handikapp bör inte skilja idrottare åt i någon annan sport än golf.

Avbrott!

När allt fler av leksaksföretagen inser att det kanske inte finns ”pojkleksaker” och ”flickleksaker” blir konsekvensen roligare leksakskataloger. Roligare på två sätt faktiskt. För det första är det trevlig att se att det som faktiskt händer hemma avbildas i katalogen. Nej, det är inte bara flickor som leker med leksaksspisen och nej, det är inte bara pojkar som fäktas. Men ännu roligare än reaktionerna. Både i Sverige och i utlandet vädrar den ansatta och utsatta minoriteten sitt missnöje. En pojke med en docka i famnen är förmodligen det sista vi uppfattar innan Harmageddon.

Sammanbrott!

De svenska ansträngningarna för att frälsa resten av Europa för snusbruk har stött på patrull. Prillan är inte alls lika attraktiv för de köpande delarna av Europa som för de säljande. Så är det ju i och för sig ofta med varor som inte är odelat bra för mänskligheten. Nu har förhandlingarna brutit samman och handelsminister Ewa Björling hotar med ”fullskaligt krig”. Vi utgår ifrån att ministern menar priskrig och ser framför oss en ganska motbjudande plenisal i vilken det arbete som ledde till Nobels fredspris (nej, pengar, inte snus) får sig ett allvarligt avbräck.

Lämna en kommentar