Forskning kring ett väldigt tunt lager kol, ett Island som inte lägger på ett kol och en mediafinansiering som är på väg att kola... Det sammanfattar brottsmisstankarna i det här numret.

Gränsbrott

1000 forskare i tio år. Så mycket utveckling har EU beslutat sig för att stödja när det gäller utveckling av materialet grafen. Grafen är ett material som förväntas revolutionera materialutvecklingen i så vitt skilda branscher som elektronik, flygindustri och medicin. Projektet leds ifrån Chalmers men involverar 126 forskningsgrupper i 17 länder. Den sammanlagda slanten från EU är svindlande 9 miljarder kronor.

Avbrott

Island ansökte om medlemskap i EU 2009. Tillsammans med Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien och Turkiet är alltså Island ett av de så kallade ”kandidatländerna”. Processen har försenats av ekonomiska motsättningar och makrillkrig. Nu riskerar man att få en EU-fientlig majoritet efter parlamentsvalet och för att mota Olafur i grind fryser man förhandlingarna i ytterligare något år. Nu tror Islands finansminister Katrín Júlíusdóttir att en omröstning om EU-medlemskap kan genomföras tidigast 2015.

Sammanbrott

Det var en gång ett land där en tidningsartikel fanns i en tidning, ett radioprogram i en radio och ett reklambudskap på en affischtavla. I det landet kunde man skapa ett regelverk, och ekonomiska system, som byggde på att de här företeelserna inte blandades. Det landet finns inte kvar. När konkurrensverket anklagar SVT för att konkurrera om marknadsföringspengar och Radiotjänst meddelar att man tänker licensbelägga surfplattor har vi kommit till en punkt där hela föreställningen om medialandskapet måste ritas om. Från början.

Ser vi något som gör oss lyckliga över ännu ett gränsöverskridande eller gränsupplösande steg ger vi det betyget ”Gränsbrott!”. Känns det som om utvecklingen saktar in eller rent av stannar av blir betyget ”Avbrott?” och skulle vi få syn på något som gör oss direkt oroliga för framtiden tvekar vi inte att ge det epitetet ”Sammanbrott…”
Lämna en kommentar