Ser vi något som gör oss lyckliga över ännu ett gränsöverskridande eller gränsupplösande steg ger vi det betyget ”Gränsbrott!”. Känns det som om utvecklingen saktar in eller rent av stannar av blir betyget ”Avbrott?” och skulle vi få syn på något som gör oss direkt oroliga för framtiden tvekar vi inte att ge det epitetet ”Sammanbrott…”

Gränsbrott!
Finlands högsta domstol skärpte straffet för den högerimpopulistiske riksdagsmannen och sannfinländaren Jussi Halla-aho. Hans flammande appeller mot allt och alla har lite urskiljningslöst riktat sig mot socialdemokrater, svenskar, somalier, muslimer och alla oss andra i större och mindre grupper. Dumhet och inskränkthet straffar sig ofta själv förr eller senare men Gränsbrytnings redaktion gläds åt att Högsta Domstolen inte låter detta vara tillräckligt utan att Halla-aho också får betala en rejäl slant i böter.
Avbrott!
Under de senaste åtta månaderna har EU räknat till inte mindre än 123 nya handelshinder i världen. Det är en ökning med 25% jämfört med föregående period. I en nyss släppt rapport konstaterar EU-kommissionären Karel de Gucht att det finns skäl att påminna om att G20 länderna faktiskt förpliktigat sig att sluta med sådana aktiviteter. Inte minst Ryssland måste bevakas noga eftersom de sticker ut som ett av de länder som tydligast bryter mot WTO’s normer. Den ryska björnen fortsätter alltså bevaka sitt revir om än med något fredligare vapen.
Sammanbrott…
Häromdagen startade fotbolls-EM i Polen och Ukraina. Ukraina är ett land som av Human Rights Watch beskrivs som ett land där bland annat tortyr, godtyckliga deportationer och våld mot journalister är vanligt förekommande problem. Både i Polen och i Ukraina är rasism och hatbrott problem som har andra proportioner än man skulle önska. UEFA, liksom de nationella fotbollsförbunden, har i vanlig ordning argumenterat för att sport och politik skall hållas isär. Den gränsdragningen måste snart upphöra. UEFAs starka reaktion på glåpord kastade från läktaren gör inte saken bättre. Det är rimligt att rasistiska påhopp skall stoppa en fotbollsmatch även om den som trakasseras inte är fotbollspelare.
Redaktionen
Lämna en kommentar