Ser vi något som gör oss lyckliga över ännu ett gränsöverskridande eller gränsupplösande steg ger vi det betyget ”Gränsbrott!”. Känns det som om utvecklingen saktar in eller rent av stannar av blir betyget ”Avbrott?” och skulle vi få syn på något som gör oss direkt oroliga för framtiden tvekar vi inte att ge det epitetet ”Sammanbrott…”

Gränsbrott!
Köpenhamn och Region Skåne samverkar ofta. Att de nu dessutom samverkar med delstaten Massachusetts är däremot något att höja ett ögonbryn över.  Samarbetet kommer att inriktas på Life Science, bio- och medicinteknik och innebär förhoppningsvis ett ökande flöde av både människor och innovation till en av Nordens redan hetaste regioner.
Avbrott!
Ett samhälle med gränslös elektronisk kommunikation förutsätter en hög grad av integritetsskydd för att inte bli en tickande bomb. Staten får alltså inte bli ensidig vinnare genom att skaffa mer och mer inblick och överblick visavi sina medborgare, särskilt inte om denna medborgartransparens helt saknar motsvarighet i den statliga änden av relationen. Därför är det inte bara ett hot mot integriteten utan också ett hot mot all fortsatt kommunikation och systemintegration när Sveriges justitieminister Beatrice Ask väljer att helt bortse från alla remissinstansers varningar och i stället släpper in nya myndigheter i FRAs spaningsregister. Pandoras Ask bör förbli stängd om regeringens dito vill att samhället skall förbli öppet.
Sammanbrott…
EU har gjort en liten film i det vällovliga syftet att peppa flickor så att de blir mer intresserade av vetenskap. Någon har tänkt till och sagt ”vi måste prata till flickor på flickors vis, så att de blir nyfikna och engagerade”. Någon annan sa ”då skall vi nog ha med lite dans och lite smink, sånt tycker tjejer om”. En tredje sa ”Men ta i ordentligt så flickorna förstår att vi verkligen menar allvar med att bryta könsbarriärerna”. Resultatet blev, även för en luttrad Gränsbrytningsredaktion, osannolikt klyschigt. Vi häpnar och rekommenderar:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g032MPrSjFA
Redaktionen
Lämna en kommentar