Kickstarta tillväxten

Medan politikerna grubblar över hur man får igång tillväxt har Internet hittat sitt eget sätt – Kickstarter.
Här kan vem som helst begära finansiella bidrag till sitt projekt. Har du en idé till en ny cool kamera men inga pengar? Vill du sätta upp en musikal om lesbiska rockmusiker? Vill du sätta ihop ett ”paket-för-att-göra-ost-i-ditt-eget-kök”?
Om tillräckligt många människor tror på ditt projekt och är villiga att bidra med en slant, så är du hemma!
Kickstarter startade i New York för tre år sedan och har sedan dess fått igång nära 80 000 projekt av olika slag. Finns nu även i Sverige.

 

Oväntad tillväxt

Anrika varuhuset Stockmann i Helsingfors har börjat acceptera ryska rubel som betalningsmedel. De ryska turisterna är helt enkelt så viktiga att varuhuset väljer att tillmötesgå dem maximalt.
Den starkt ökande strömmen av ryska konsumenter (30 procent fler än förra året) består till stor del av Moskvabor som gör en helg i Helsingfors och det gäller att välkomna dem så de inte föredrar närbelägna Tallinn eller exotiska Stockholm.

 

Sjukfrånvaron kommunalt problem

I Danmark lägger regeringen ansvaret på kommunerna att lösa problemet med hög sjukfrånvaro.
En pilotstudie i Köpenhamn visar att med ett nära samarbete mellan kommunen, sjukhusen, psykologer gick det att på två år få ned sjukfrånvaron med 17,4 procent.
Arbetsmarknadsminister Mette Frederiksen (s) uttalar sin tillfredsställelse med att man ”äntligen har knäckt” den sega frågan om sjukfrånvaro och vill se till att alla kommuner inrättar liknande tvärfackliga team.

Lämna en kommentar