Skotsk gräns mot England?

Skottland överväger att återinföra en gräns som revs på 1700-talet – gränsen mot England. Hösten 2014 håller landet en folkomröstning om att lämna Storbritannien.

Det största partiet Scottish National Party förbereder redan uttåget genom att diskutera en egen anslutning till EU med kommissionen i Bryssel. Två SNP-parlamentariker har lämnat partiet i protest över att man också tänker låta Skottland gå med i Nato.
Om det blir ett ja, förstås.

Statlig omsorg nu i appen

Svenska myndigheter ligger i frontlinjen när det gäller att erbjuda folket sina tjänster digitalt och interaktivt, med andra ord via ”appar”. Tillväxtverket har lagt sin årsredovisning på en app och låter oss bl a lyssna till företagares berättelser.

Pensionsmyndigheten lockar med en app som räknar ut prognosen för din pension. Energimyndigheten erbjuder en app som hjälper dig välja glödlampa. Strålsäkerhetsmyndigheten låter oss testa hur länge vi får vara i solen, där vi nu befinner oss. Vilken kommun blir först att köpa appen ”drömstad” där kommuninvånarna kan anmäla klotter, istappar eller en trasig gatlykta?

Flygövervakning av Island

Nordiskt militärt samarbete kan snart utökas med att svensk och  finländsk militär genomför flygövervakning av Island.

Officiellt har frågan ställts helt nyligen och fick ett positivt  mottagande i riksdagens utrikesnämnd den 22 oktober. I Finland är  uppdraget kontroversiellt, väcker misstankar om ett smyginträde i Nato,  och regeringen inväntar därför det svenska svaret först.

Island saknar själv kapacitet att bevaka sitt luftrum. Sedan USA la ner sin flygbas på ön har Norge och Danmark skött uppdraget åt sitt nordiska  grannland men de tar gärna assistans.

Lämna en kommentar