Om Gränsbrytning

Gränsbrytning —  omvärldsbevakning och analys av ett samhälle i förändring.

Samhällsförändring är oftast ganska långsam. Historisk utveckling byggs upp under tidsperioder som gör den nästan osynlig medan den pågår. Det bästa, eller kanske det enda, sättet att ändå identifiera förändringar är att bevaka marginalerna. Förr eller senare kommer någon, eller någonting, att överskrida en gräns som vi tidigare antog för given. Det kommer alltid att betraktas som ett undantag till att börja med, som utveckling efter en stund och som något fullständigt normalt när förändringen fått pågå tillräckligt länge. Men som sagt, det första tecknet på utvecklingens riktning och energi är att gränser passeras.

Därför heter den här tidningen Gränsbrytning. Vi vill bevaka, synliggöra och analysera det långsamma flöde av händelser som tillsammans definierar samhällsutvecklingen. Självklart därför att det är spännande – men ännu mer därför att det är den typen av förståelse som kommer att skilja de som når framgång från de som har motgångar.

Gränsbrytning har därför, sedan mer än 14 år, varit en del av beslutsunderlaget för läsare i offentlig och privat verksamhet i hela Norden.

Gränsbrytning kontaktar du på telefon: +46 413 30002 eller på e-post: info@gransbrytning.se

Våra skribenter

Camilla HendingCamilla Hending är chefredaktör och ansvarig utgivare för Gränsbrytning. Hon är analytiker med särskilt intresse för samhälls- och systemfrågor och med ett syfte att försöka förstå varför saker och ting händer i samhället och hur de förändringarna hänger ihop med varandra.

Göran JacobsonGöran Jacobson är frilansande journalist, skribent och bloggare med stort intresse för politik och samhällsfrågor, såväl på det nationella som det internationella planet. Han är bosatt i Norrköping men rör sig i sitt skrivande arbete över alla tänkbara gränser. Göran har även ett genuint intresse för hårdrock och de olika subkulturer som har sitt ursprung i den volymstarka musikgenren

Anders LernerAnders Lerner är dramapedagog som blev teaterchef i Malmö och som nu arbetar med kulturen som gränsöverskridare i Södertälje

Ylva NilssonYlva Nilsson är omvärldsanalytiker och skribent med stort intresse för EU-frågor och dess påverkningar på svensk politik.

Troed Troedson är framtidsanalytiker och särskilt engagerad i hur våra strukturer och system beter sig under stress. Sådan stress som uppstår när den värld de skapades för snabbt byts ut mot en annan.

Anne Wollter är omvärldsbevakare och frilansjournalist med bas i Göteborg och Köpenhamn. Anne analyserar och skriver om kulturella företeelser och regional utveckling, främst i Danmark.

Skribenter

AndersLjungberg

Anders Ljungberg, Trivector

Malin Sjölander

Malin Sjölander, moderat

Herman Holm

Herman Holm, Psykiatrichef Region Skåne

Hanna Lundstedt

Hanna Lundstedt, Landstinget Sörmland

Carina Uudelepp

Carina Lundberg Uudelepp, konsult

John Steinberg

John Steinberg, författare

Marielouise Arendt

Marie Louise Arendt, Risk- och säkerhetsrådgivare

Göran Hydbom

Göran Hydbom, konsult

Eva Frisk

Eva Frisk, Svenskt Näringsliv

Eva Ohlstenius

Eva Ohlstenius, Connect Skåne

Stig Björn Ljunggren

Stig Björn Ljunggren, debattör

Amit Sen

Amit Sen, gestaltterapeut, konstnär, musiker

Troed Sångberg

Troed Sångberg, framtidsanalytiker

Staffan Svensson

Staffan Svensson, krönikör

Boriana Åberg, riksdagskvinna

Jan de Man Lapidoth

Jan de Man Lapidoth, Strategisk rådgivare

Mats Enquist

Mats Enquist, Svensk Elitfotboll

Anna Iwarsson

Anna Iwarsson, opionsbildare

Dan Persson, Idrottens Affärer

Kryddan Peterson

Kryddan Peterson

Lasse Nyquist

Lasse Nyquist, Kulturama

Ingela Netz, Södertälje Kommun

Christer Ljungberg, Trivector

Mer från oss

Twitter länkar vi till nyheter som kan vara intressanta för dig som läsare. Vi skriver även själva och rapporterar från konferenser och kommenterar också andra nyheter.

Facebook hittar du länkade nyheter både från oss och andra.


En kommentar till Om Gränsbrytning

 1. Till Torbjörn Tenfält.

  Hej!

  Jag läste just din artikel om Pekka Abrahamsson i Bolzano (Acatiimi 7/12). Artikeln var den bästä analysen och utredningen om den nya andan och inställningen i Bolzano universität.

  Här byter jag språket till engelska (mitt kunskap i svenska är från 60-talet i Vasa, när jag var i svenskspåkiga barnträdgården och skola tills jag flyttade på den finska kulturen).

  I have been twice invited by Pekka to Bolzano to give a speech and have a workshop. My topics are basically about type of ”what comes after iPhone” or ”how to design a better world”.

  If I had to describe Pekka’s attitude in the most conservative culture (South Tirol, German, Italian cultures mixed) is that he brings Scandinavian spirit, openness and extremely active drive to refresh the ”lederhose mentality”.

  Why wouldn’t we do this globally?! The next big thing is to combine four industries: Media, Technology, Internet and Operators. In each of those they have their own lederhoses and respective ways-of-working. When I read your article I found that what we need is clarity and understandable structure to express and communicate messages. You have done it and now it’s time to expand this pattern.

  There are of course many different things and actions to be done but one solution would be to envision and list the most urgent things, build up a network of people and start to push.

  I wonder how quickly we would make a breaktrough.

  Br,

  Juhani Risku, arkitekt SAFA, akustiker, designer
  Ivalo – Enare, Finland
  +358 50 62326

  http://wikimploi.wordpress.com/

  Svara

Lämna en kommentar