Det låter väldigt ”-68” och var det också. Av ideologiska skäl skulle skolan reformeras så att ingen stängdes ute från akademiska studier. Alla skulle ha rätt till akademisk utbildning.

studentmössa

Det låter ju jättefint. Det är bara det att alla inte passar för akademiska studier.

 Studentexamen ska inte vara en klassmarkör!

Nä, det tycker inte jag heller. Men hade det inte varit bättre att erkänna att vi behöver elektriker, snickare, rörmokare med flera yrken istället för att tuta i alla ungdomar att ”du har rätt att bli något finare”?

Alla borde ha rätt att känna att dom är bra på någonting. Den möjligheten fanns tidigare men detta gigantiska ”demokratiska kunskapslyft” har sabbat den möjligheten. Den som tidigare hade fallenhet för att bli t ex en lysande bilmekaniker, fick bli det. Nu ska vederbörande istället knäckas för att hen inte pallar tolv års skolgång.

Det anses inte PK att tala om att människor är olika och har olika förutsättningar. Alltså vågar ingen politiker säga det och alltså debatterar vi istället hur det kan komma sig att inte alla som går ut grundskolan har gymnasiebehörighet. Eller varför inte alla som går ut gymnasieskolan har högskolebehörighet.

Det går bra att kompletteringsläsa för att skaffa sig högskolebehörighet men att röra sig i andra riktningen, från teoretisk till praktisk utbildning, nä se det går inte! Den som idag har valt samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet och tröttnar har ingen möjlighet att istället komma in på ”yrkesvux” eller något motsvarande i detta nya lappverk. Uridiotiskt!

Det är dags att riva barriärerna igen men denna gång de barriärer som gjort ovanstående process irreversibel!

Lämna en kommentar