DANMARK: Det har väckt en häftig debatt i Danmark att regeringen vill ändra ramarna för den så kallade Robin Hood-modellen – att pengar omfördelas från rika kommuner till fattiga. Enligt det nya förslaget ska Köpenhamn leverera ytterligare 241 miljoner DKK till kommuner i "Utkantsdanmark", från och med nästa år. - Skriande vansinne, kommenterar Köpenhamns borgmästare Frank Jensen

Systemet är komplicerat, men lite förenklat fungerar det så att 11 miljarder av kommunernas totala budget på 336 miljarder (årets siffror) omfördelas från rikare till fattigare kommuner. Regeringen vill nu göra justeringar i systemet och har därför föreslagit ändrade kriterier för bedömningen av vad som gör kommuner rika eller fattiga. Resultatet blir att storstäder som Köpenhamn, Aarhus och Odense, som redan betalar mycket till ordningen, blir ännu större förlorare.

Blir mer rättvist

– Vi vill göra de här förändringarna för att utjämningssystemet ska bli mer rättvist, säger ekonomi- och inrikesminister Margrethe Vestager.
– Systemet ska i högre utsträckning ta höjd för omkostnaderna inom den sociala sektorn. Det är ett nationellt ansvar att till exempel säkra att utsatta barn får den hjälp de behöver och de kommuner som ska tillhandahålla hjälpen ska känna att det finns en solidaritet kommunerna emellan, så att räkningen kan betalas, förklarar Margrethe Vestager.

Den nya ordningen kommer, om den antas av Folketinget, att träda i kraft från nästa år. 900 miljoner, av de ca 11 miljarderna, kommer då att omfördelas, jämfört med idag, och av dem ska 400 miljoner gå direkt till vad som betraktas som ytterområden, numera ofta benämnt Utkantsdanmark. Köpenhamn ska bidra med 241 miljoner och flera av de burgna kranskommunerna får också stora plustecken på sina utjämningsnotor. Ett exempel är Gentofte, norr om Köpenhamn som ska leverera ytterligare 67,6 miljoner.

Konfiskation!

– Jag vill inte längre kalla det utjämning. Det närmar sig konfiskation, och om det är tillväxt man önskar sig i huvudstaden så är detta i vilket fall inte rätt väg, rasar Gentoftes konservative borgmästare, Hans Toft, i tidningen Jyllands-Posten. Han får medhåll av sin socialdemokratiske kollega i Köpenhamn, överborgmästare Frank Jensen, som uttalar sig i samma tidning:

– Det är vansinnigt att bromsa Danmarks ekonomiska lokomotiv i en tid när vi ropar på mer tillväxt. Varje gång det skapas jobb i Köpenhamnsområdet, så smittar det av sig och genererar nya jobb också på andra ställen i Danmark, menar Frank Jensen. Han går därmed emot sitt eget parti – Socialdemokraterna bildar ju sedan i höstas regering tillsammans med Socialistisk folkeparti och socialliberala Radikale venstre. Men det speglar bara att förslaget väcker starka känslor och att kritiken delvis går på tvärs genom det politiska spektrat.

Högre skatt?

Av Danmarks 98 kommuner kommer 68 att få del av utjämningspengarna, medan de återstående 30 får dela på notan. I några kommuner, som till exempel Gentofte, kan det bli tal om skattehöjningar, men knappast mer än en halv procent, menar Margrethe Vestager, som förutom ekonomi- och inrikesminister är partiledare för Radikale venstre. Att några borgmästare beklagar sig offentligt tar hon med en axelryckning. – De är ju skyldiga att tillvarata sina egna kommuners intressen. Jag upplever tvärtom att vanliga människor förstår att vi har ett nationellt ansvar, för till exempel barn som har det svårt, säger hon. Med 68 kommuner som kan se fram emot mer klirr i kassan, så är det också många borgmästare som gillar att Robin Hood-modellen nu blir uppgraderad. De talar bara med lite mindre bokstäver än de som är missnöjda.

Lutar åt majoritet Det återstår dock att se om regeringen får majoritet för sitt förslag i Folketinget. De Konservative hotar genom partiledaren Lars Barfod att rösta nej, men tongångarna från det största oppositionspartiet, liberala Venstre, är försiktigt positiva och det ser därmed ut som om förslaget kommer att antas. Och Margrethe Vestager hyser också gott hopp om att även få med De Konsevative på tåget. – Som jag känner partiet, så brukar de lyssna på argument, så låt oss nu bara få till ett möte…

Fotnot: Alla summor som nämns i artikeln är i DKK. En dansk krona är för närvarande värd 1,24 SEK.

Lämna en kommentar